Webdesign vs Web-development

Men ziet op het internet vaak web design en web-development verschijnen. Veel mensen gaan er van uit dat deze twee termen hetzelfde betekenen, namelijk het maken van websites. Dit is een grote misvatting. Het zijn namelijk twee totaal andere beroepen, uitgevoerd door personen die veel van elkaar verschillen. We leggen hier even uit waarom.

Webdesign
Web design is het ontwerpen van websites. Dit is niet zo makkelijk als het klinkt, er komt namelijk veel bij kijken. Zoals ervoor zorgen dat de website alle content gestructureerd aanbiedt, de website gebruiksvriendelijk is en vooral dat de website modern is en je bedrijf goed weerspiegelt in het uiterlijk. Een webdesigner zal deze ontwerpen en instructies dan doorgeven aan een web-developper.

Web-development
Een web-developer houdt zich bezig met het maken van de website. Er zijn nog eens 2 onderscheiden in web-development. Front-end developer en back-end developer. Front-end is alles wat te maken heeft met wat je kan zien, het uiterlijk. Back-end is alles wat er achter de schermen gebeurt. Dit kan een aangepast programma zijn, beveiliging, een archiefsysteem, …

Deze twee jobs hangen dus heel hard samen maar zijn eigenlijk heel verschillend van elkaar. Zo worden ze door totaal andere mensen uitgevoerd. De webdesigner zal een creatieve geest zijn die makkelijk een aantrekkelijk en effectief ontwerp kan maken volgens bepaalde vereisten van een klant. Terwijl een web-developer meer mathematisch en probleemoplossend denkt. Een web-developer moet problemen kunnen oplossen of bepaalde systemen inbouwen wat veel rekenwerk en planning vereist.

Dit betekent niet dat een webdesigner zelf geen website kan maken, of dat een web-developer geen aantrekkelijke en effectieve website kan ontwerpen. Want er zijn ook mensen die beiden succesvol combineren. Denk maar aan zelfstandigen die voor kleine ondernemingen de website onder handen nemen. Maar men zal dan vaak zien dat ook deze “allrounders” een voorkeur hebben voor een van de twee.

Als je jezelf webdesign wilt aanleren, raden we ja aan om zoveel mogelijk websites zelf te ontwerpen. Maak nieuwe versies van bestaande websites en zet deze online op social media og een forum zodat je feedback kan vragen.

Als je jezelf web-development wilt leren raden we je aan om met de basics van html en css te beginnen. Dit is essentieel voor elke developer en hierop kan dan worden verder gebouwd met javascript en dergelijke. Een goede website om te beginnen is w3schools. Hier vindt je alles om je eerste stappen te zetten in web-development. Als het niet wilt lukken van het begin, raak dan niet ontmoedigd en weet dat elke web-developer die frustrerende fase heeft meegemaakt en dat het daarna beter gaat. Ook belangrijk is dat je altijd blijft leren en oefenen. Want programmeren kan je nooit volledig, er is altijd wel iets dat efficiënter kan.

Posts created 23

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven
cenote